z ostatniej chwili
Uwaga! Przypominamy, że od dnia 28 lipca 2025 roku nie będzie możliwości płacenia gotówką w Urzędzie Gminy Mszana Dolna. UWAGA !!! Od 1 paździenika zmiana godzin pracy urzędu, PONIEDZIAŁEK, WTOREK, ŚRODA 7:30 - 15:30, CZWARTEK 10:00 - 18:00, PIĄTEK 7:00 - 15:00 SPRAWY ZWIĄZANE Z EWIDENCJĄ LUDNOŚCI ORAZ Z DOWODAMI OSOBISTYMI ZAŁATWIANE SĄ W GODZINACH: PONIEDZIAŁEK, WTOREK, ŚRODA – OD 7:30 DO 15:00 CZWARTEK – OD 10:00 DO 17:30 PIĄTEK – OD 7:00 DO 14:30
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Powiększ: A A A
A A A A A

Aktualności


H jak hummus – warsztaty kulinarne wokół smaków Lewantu

31/10/2025, dodał: Łukasz Baran czytano: 183 razy
Fundacja Sztetl Mszana Dolna zaprasza na kolejne wydarzenie w ramach projektu edukacyjnego „Autostopem przez świat judaizmu”. Tym razem tematem spotkania będą kulinarne tradycje Bliskiego Wschodu.

Spotkanie zatytułowane „H jak hummus. Warsztaty kulinarne wokół smaków Lewantu. Tradycje kulinarne wschodu i zachodu” odbędzie się w poniedziałek, 3 listopada 2025 r., o godz. 17:00 w Miejskiej Bibliotece w Mszanie Dolnej.

Hummus – potrawa, która zyskała popularność na całym świecie – stanie się pretekstem do rozmów o kuchni, kulturze i historii regionu. Uczestnicy poznają jego pochodzenie, różne warianty oraz sposoby przyrządzania. Nie zabraknie także wspomnień, anegdot i wymiany doświadczeń przy wspólnym gotowaniu.

Podczas warsztatów będzie można nie tylko dowiedzieć się, jak powstaje klasyczny hummus, ale również spróbować jego ciekawych wersji smakowych. Organizatorzy zachęcają do wspólnego przyrządzania potrawy – zarówno na miejscu, jak i online. Transmisja wydarzenia dostępna będzie na profilu Sztetl Mszana Dolna w serwisie Facebook.

Osoby, które zechcą uczestniczyć zdalnie, powinny przygotować wcześniej:

  • puszkę lub słoik ciecierzycy,

  • oliwę z oliwek, sól, sok z cytryny, czosnek (opcjonalnie), ulubione przyprawy i blender,

  • dodatki: gotowane buraczki, zielony groszek lub natkę pietruszki.

Do hummusu doskonale pasują chrupkie pieczywo, krakersy lub warzywne „zapałki” z marchewki, selera i papryki.

Warto przyjść osobiście – na uczestników czeka wspólna degustacja przygotowanych potraw.

Organizatorzy z radością informują także o wyróżnieniu – Fundacja Sztetl Mszana Dolna otrzymała Nagrodę Specjalną Polin 2025.

Wydarzenie jest dofinansowane ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego pochodzących z Funduszu Promocji Kultury.

Łukasz Baran
Źródło: Fundacja Sztetl Mszana Dolna