z ostatniej chwili
UWAGA !!! Od 1 paździenika zmiana godzin pracy urzędu, PONIEDZIAŁEK, WTOREK, ŚRODA 7:30 - 15:30, CZWARTEK 10:00 - 18:00, PIĄTEK 7:00 - 15:00 W związku ze zmianą godzin otwarcia Urzędu zmianie ulegają godziny funkcjonowania KASY URZĘDU: WTOREK 8.00-12.00, ŚRODA 13.00-15.00, CZWARTEK 10.00-14.00 SPRAWY ZWIĄZANE Z EWIDENCJĄ LUDNOŚCI ORAZ Z DOWODAMI OSOBISTYMI ZAŁATWIANE SĄ W GODZINACH: PONIEDZIAŁEK, WTOREK, ŚRODA – OD 7:30 DO 15:00 CZWARTEK – OD 10:00 DO 17:30 PIĄTEK – OD 7:00 DO 14:30
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Powiększ: A A A
A A A A A

Aktualności


Zagórzanie w wojewódzkim konkursie

05/08/2022, dodał: Magda Polańska czytano: 3028 razy
Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w ramach Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich przeprowadził Wojewódzki Konkurs „Innowacyjna Małopolska tradycja i dziedzictwo kulinarne”.

Celem inicjatywy było kultywowanie i propagowanie tradycji i dziedzictwa kulinarnego oraz odkrywanie innowacyjnych dań kulinarnych i produktów lokalnych. Do oceny konkursowej swoje specjały przygotowały koła gospodyń wiejskich  oraz producenci produktów lokalnych z całej Małopolski, w tym również z Gminy Mszana Dolna. W ramach współpracy organizatora konkursu z marką lokalną Zagórzańskie Dziedziny podczas wydarzenia na scenie wystąpiła rodzinna kapela „Kościelnioki” działająca w ramach Stowarzyszenia Miłośników Kultury Góralskiej Pod Cyrlom z Olszówki (Partner Zagórzańskich Dziedzin).

Do zmagań konkursowych w kategorii „Danie Kulinarne” zupę „Ślepotę” zgłosiły gaździny z Koła Gospodyń Wiejskich z Olszówki. W drugiej kategorii konkursowej, „Produkt Lokalny”, III miejscem nagrodzono zgłoszony przez Monikę Kubik z Mszany Górnej, kreatorkę Zagórzańskich Dziedzin, „Ser podpuszczkowy typu bundz z dodatkiem pomidora świeżego, czosnku polskiego i świeżej bazylii”.

Laureatów konkursu wyłoniła komisja konkursowa w składzie: Dyrektor MODR Dominik Pasek jako przewodniczący komisji, Prorektor prof. Andrzej Bogdał - Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, Dyrektor Anna Glixelli - Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich UMWM, Dyrektor dr Michał Szanduła - Centrum Kultury i Kształcenia Ustawicznego UR im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, Zastępca Dyrektora Iwona Ciećko - Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa OT w Krakowie, dr Paweł Radomski - przedstawiciel Instytutu Zootechniki Państwowego Instytutu Badawczego w Balicach, dla której ocena wysokiej skali kunsztu kulinarnego była nie lada wyzwaniem.  Laureaci Konkursu otrzymali nagrody sfinansowane przez Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego ze środków Unii Europejskiej w ramach Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich. Uczestnicy otrzymali również nagrody rzeczowe ufundowane przez: Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, Instytut Zootechniki Państwowy Instytut Badawczy w Balicach, Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego, Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy w Krakowie.

Otwierając konkurs Dominik Pasek Dyrektor Małopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego  podkreślił: „Innowacyjna Małopolska to spuścizna tradycji i dziedzictwa kulinarnego, którą należy kultywować i przekazywać przyszłym pokoleniom, czego żywym przykładem są 33 produkty zgłoszone w konkursie. Już w tym momencie są zwycięzcami, pisząc historie własnego regionu, za co Państwu z tego miejsca serdecznie dziękuję”. Głos zabrał również Ryszard Pagacz Wicewojewoda Małopolski, zaznaczając wartość tradycji na przestrzeni wielopokoleniowej historii mieszkańców obszarów wiejskich. Jerzy Radoń Dyrektor Małopolskiego Oddziału Regionalnego ARiMR przybliżył perspektywę rozwoju kół gospodyń wiejskich poprzez możliwość wsparcia finansowego. W trakcie spotkania dr Krzysztof Duda Prodziekan ds. Studenckich Wydziału Filozoficznego Akademii Ignatianum w Krakowie nakreślił znaczenie tradycji i dziedzictwa kulinarnego. Wagę lokalnych produktów w kulturze wiejskiej odebrano jako inspirację do odkrywania zapomnianych tradycji.

W wydarzeniu udział wzięli: Ryszard Pagacz Wicewojewoda Małopolski, dr Krzysztof Duda Dyrektor Instytutu Zootechniki Państwowego Instytutu Badawczego w Balicach, prof. Andrzej Bogdał Prorektor Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, Anna Glixelli Dyrektor Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Małopolskiego, dr Michał Szanduła Dyrektor Centrum Kultury i Kształcenia Ustawicznego Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, Jerzy Radoń Dyrektor Małopolskiego Oddziału Regionalnego ARiMR, Ryszard Czaicki Prezes Małopolskiej Izby Rolniczej, Iwona Ciećko zastępca Dyrektora Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy w Krakowie, Michał Mrówka zastępca Dyrektora Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego Oddział Regionalny w Krakowie.

W ramach przedsięwzięcia zorganizowano również wystawę produktów lokalnych. Odwiedzający mogli spróbować produktów regionalnych i tradycyjnych.

Reportaż z wydarzenia opublikowała TVP 3 Kraków: https://krakow.tvp.pl/61535835/27072022-2130  (8:45).

 

Źródło informacji: Anna Tobiasz, www.modr.pl
fot. Monika Kościelniak