z ostatniej chwili
UWAGA !!! Od 1 paździenika zmiana godzin pracy urzędu, PONIEDZIAŁEK, WTOREK, ŚRODA 7:30 - 15:30, CZWARTEK 10:00 - 18:00, PIĄTEK 7:00 - 15:00 W związku ze zmianą godzin otwarcia Urzędu zmianie ulegają godziny funkcjonowania KASY URZĘDU: WTOREK 8.00-12.00, ŚRODA 13.00-15.00, CZWARTEK 10.00-14.00
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Powiększ: A A A
A A A A A

Aktualności


Zagórzański webinar od kuchni

02/07/2020, dodał: Magda Polańska czytano: 4422 razy
W piątkowe popołudnie, 26 czerwca b.r., w Łętowem, zrealizowano webinar kulinarny dotyczący tradycyjnej kuchni zagórzańskiej.

Wspaniałe potrawy przygotowały Panie z Koła Gospodyń Wiejskich „Śwarne Babki”, które zdradziły tajniki dawnej sztuki gotowania. W czasie webinaru można było poznać receptury i etapy gotowania: kwaśnicy, placków ziemniaczanych z blachy i klusek kudłatych okraszonych skwarkami. Aby odtworzyć tradycyjny smak potraw przyrządzano je na tradycyjnym piecu kuchennym w gościnnych progach domu Pani Marii z Koła Gospodyń. W realizacji programu wzięły również udział etnograf Małgorzata Wójtowicz-Wierzbicka i konserwator zabytków Natalia Klęsk z Muzeum im. Władysława Orkana w Rabce - Zdroju, które wypytywały o szczegóły, degustowały,  podziwiały umiejętności i pasję gospodyń.

Tych, którzy nie zdążyli na żywo obejrzeć gotowania po zagórzańsku zapraszamy do zapoznania się z nagraniem z tego wydarzenia – tutaj

Webinar pt. „Gotuj z Zagórzanami. Poznaj górala przez webinara” został zrealizowany w ramach projektu „Odkrywanie skarbów dziedzictwa południowej Małopolski” realizowanego ze środków Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Małopolskiego na lata 2014-2020, Poddziałanie 6.1.3 Rozwój instytucji kultury oraz udostępnianie dziedzictwa kulturowego.

red., fot. Małgorzata Wójtowicz - Wierzbicka