z ostatniej chwili
UWAGA !!! Od 1 paździenika zmiana godzin pracy urzędu, PONIEDZIAŁEK, WTOREK, ŚRODA 7:30 - 15:30, CZWARTEK 10:00 - 18:00, PIĄTEK 7:00 - 15:00 W związku ze zmianą godzin otwarcia Urzędu zmianie ulegają godziny funkcjonowania KASY URZĘDU: WTOREK 8.00-12.00, ŚRODA 13.00-15.00, CZWARTEK 10.00-14.00
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Powiększ: A A A
A A A A A

Aktualności


Nauka poprzez doświadczenie

20/02/2020, dodał: Magda Polańska czytano: 2445 razy
Uczniowie klas VIII ze Szkoły Podstawowej nr 1 w Mszanie Górnej wzięli udział w zawodoznawczym wyjeździe do zakładu przetwórstwa mięsa – PPHU ,,Markam” w Kasince Małej Andrzeja Marka Skolarusa.

Tam zapoznali się z historią zakładu mięsnego, którą w ciekawy sposób zaprezentował im właściciel. Poznali również proces produkcyjny – od dostarczenia mięsa na zakład, poprzez rozbiórkę, przygotowanie wędlin, aż po wędzenie. Wszyscy mogli skosztować gotowych wyrobów. Uczestnicy tej ciekawej lekcji poznali środowisko pracy i zapoznali się z nowymi urządzeniami (nazwy niektórych z nich są nieco „ekscentryczne”: młynek koloidalny, skórowaczka, maszyna do nadziewania kiełbas, mieszadło). Wśród wielu zadanych pytań o charakter pracy, płace, awans zawodowy – pojawiło się również to zasadnicze – jaką szkołę trzeba skończyć, aby zacząć pracować, a tym samym zarabiać własne pieniądze? To ważne pytanie często pojawia się w głowach młodych ludzi, którzy już niebawem staną przed ważną decyzją wyboru i planowania własnej ścieżki edukacyjno – zawodowej.

Odpowiedzią na to pytanie jest niewątpliwie współpraca nawiązana przez nasza szkołę z lokalnymi przedsiębiorcami i możliwość odbywania właśnie takich wycieczek – podkreśla szkolny doradca zawodowy. Nauka poprzez doświadczenie to jeden z najlepszych sposobów na poznanie swoich możliwości i odkrycia drzemiących talentów.

Składamy serdeczne podziękowania Panu Skolarusowi za umożliwienie przeprowadzenia wycieczki oraz  pracownikom odwiedzonego zakładu za okazaną gościnność, smaczny poczęstunek i bardzo miłą atmosferę – dodaje nauczycielka.

                                                                   Jadwiga Borowiecka
Doradca zawodowy