z ostatniej chwili
UWAGA !!! Od 1 paździenika zmiana godzin pracy urzędu, PONIEDZIAŁEK, WTOREK, ŚRODA 7:30 - 15:30, CZWARTEK 10:00 - 18:00, PIĄTEK 7:00 - 15:00 W związku ze zmianą godzin otwarcia Urzędu zmianie ulegają godziny funkcjonowania KASY URZĘDU: WTOREK 8.00-12.00, ŚRODA 13.00-15.00, CZWARTEK 10.00-14.00
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Powiększ: A A A
A A A A A

Aktualności


Pierwsze zajęcia edukacyjne w zagórzańskiej pasiece

04/01/2019, dodał: Magda Polańska czytano: 5105 razy
W ramach realizacji projektu „Znaczenie pszczół w przyrodzie i zależność człowieka od świata przyrody” w pasiece „Bartek” w Kasince Małej odbyły się pierwsze zajęcia edukacyjne.

Wzięli w nich udział uczniowie Szkoły Podstawowej nr 2 w Kasince Małej. Na wstępie uczestnicy zajęć obejrzeli filmik nt. zagórzańskiej przyrody, na którym poznawali rośliny miododajne  i piękno otaczającego nas środowiska. Poznali również życie pszczół i gatunki miodu. Podczas spaceru po pasiece wśród uli mogli zobaczyć z bliska jak wygląda ul, również w środku. Ul to miejsce, gdzie pszczoły żyją, rozwijają się i wytwarzają miód oraz inne produkty pszczele. Kolejnym miejscem zajęć była pracownia pszczelarska, gdzie wykonuje się wszelkie prace związane z gospodarstwem pasiecznym. Tu uczestnicy zajęć poznali szczegółową budowę ula
i poszczególne jego elementy, sposób dokarmiania pszczół i przeznaczone do tego podkarmiaczki używane dawniej i dziś,  dowiedzieli się jak pozyskuje się wosk i poznali sposób wyrobu świec oraz figurek woskowych, a także zapach i wygląd prawdziwego wosku pszczelego. W pracowni pobierania miodu omówiono i pokazano sposób odsklepiania plastrów, wirowania miodu w miodarce, zlewania miodu przez sita do wiadra i zlewanie do odstojnika przez kolejne sita, a następnie do słoików i naklejania etykietek ze zdjęciami terenu Zagórzańskiej Krainy – Gminy Mszana Dolna. W pracowni każdy mógł własnoręcznie przygotować – zbić ramkę pszczelą. Po powrocie do pomieszczenia edukacyjnego w pasiece nastąpiła degustacja omawianych wcześniej gatunków miodu, pozyskanych w naszym terenie,  z regionalnym białym serem, masłem i razowym chlebem, aby podkreślić, że naprawdę warto dbać o przyrodę i nasze pracowite kochane pszczoły.

Projekt realizowany był w ramach Programu Grantowego Małopolskiego Ośrodka Wsparcia Ekonomii Społecznej - Subregion Sądecki, przy wsparciu Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Małopolskiego na lata 2014-2020 współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Społecznego.

Wojciech Łojas